ALKUUNVERKKOLUOTSI - TEKNINEN KÄSIKIRJOITUS
SYNOPSISPEDAGOGINEN KÄSIKIRJOITUSRAKENNE JA SISÄLLÖLLINEN KÄSIKIRJOITUSTEKNINEN KÄSIKIRJOITUSTOTEUTUSTESTAUSARVIOINTI

LÄHTÖKOHDAT

ESTEETTÖMYYS
TOTEUTUSTAVAT
OHJELMAT
RAKENNE JA LINKITYS
VERKKOMATERIAALIT
VISUAALINEN SUUNNITTELU
MALLIPOHJAT
ETUSIVULLE


OHJELMAT

Verkkokurssin toteuttamisessa tarvitsemasi ohjelmat vaihtelevat paljon sen mukaan, millaisen kurssin aiot toteuttaa, ja mitä työkaluja valitsemasi oppimisalusta mahdollisesti tarjoaa. Jos toteutat kurssin ilman kuvia ja ääntä, käyttäen vain tekstiä ja sen erilaisia korostuskeinoja, saatat hyvinkin selvitä oppimisalustan omilla työkaluilla (esim. teksti- ja html-editori). Visuaalisten elementtien ja äänen lisääminen verkkokurssiin vaatii kuitenkin tarkoitukseen soveltuvat ohjelmat. Monipuoliset html-editorit tarjoavat usein helpotusta laajojen sivukokonaisuuksien työstämiseen.

Kuvankäsittely

Kuvankäsittelyyn liittyviä ohjelmia on tarjolla runsaasti. Hyviä ja tunnettuja kuvankäsittelyohjelmia ovat mm. Adobe Photoshop ja Jasc Paint Shop Pro, joista jälkimmäisessä on myös animaatioiden tekoon tarkoitettu Animation shop. Kaupallisten ohjelmien lisäksi on olemassa suuri joukko ilmaisohjelmia ja maksullisten ohjelmien kokeiluversioita, joita löydät helposti Internetistä (esim. Tucowsin tai CNET:n hakemistoista). Ilmaisohjelmilla pystyt tekemään lähes saman kuin ammattikäyttöön tarkoitetuilla ohjelmilla. Sen mihin yksi ilmaisohjelma ei pysty, voit tehdä toisella.

vinkki

Kuvankäsittelyohjelmia:
Mikrobitin ohjelmistosivu (viitattu 2.10.2003).
Ilmaisohjelmia (viitattu 9.10.2003).


HTML-editointi

Voit tehdä WWW-sivuja monella tapaa. Jos tunnet sivujen rakenteen kuvaukseen käytettävän HTML-kielen, voit kirjoittaa sivut suoraan ”käsin” esim. ihan tavallisella tekstieditorilla (esim. Notepad tai WordPad). Alkuun pääsemiseksi on kehitetty myös runsaasti erilaisia ohjelmia, jotka opastavat ja avustavat HTML-kielen oppimisessa ja tuottamisessa (esim. FirstPage tai HTML-Kit).

Helpoimmalla www-sivujen tekijänä pääset käyttäessäsi ns. WYSIWYG -editoreita ("what you see is what you get"). Näillä editoreilla voit rakentaa www-sivuja kiinnittämättä juurikaan huomiota HTML-koodiin; editori kirjoittaa sen puolestasi. WYSIWYG-editorilla työskennellään tekstinkäsittelyn tapaan ja lopputulos on nähtävissä välittömästi lähes lopullisessa muodossaan. WYSIWYG-editoreiden huonona puolena mainittakoon niiden taipumus tehdä vaikeasti luettavaa ja sekavaa html-koodia, jota on myöhemmin vaikea käsin korjailla. Käyttökelpoisia editoreita:

  • Macromedia Dreamweaver :
  • Microsoft FrontPage (versiot 2000, 2002):
    • helppokäyttöinen; työtila muistuttaa Microsoftin Word-tekstinkäsittelyohjelmaa.
  • Adobe GoLive:
    • tuottaa siistiä koodia. Jos et ole käyttänyt aiemmin Adoben ohjelmia, GoLiven käyttöliittymä voi aluksi tuntua vaikealta.
  • FrontPage Express:
    • hyvä harrastajan kotisivueditori.

Videon ja äänen käsittely

Jos käytät verkkokurssissasi video- tai äänitiedostoja, tarvitset myös niille tarkoitetut editorit. Videon ja äänien käsittelyyn tarvittavat maksulliset ohjelmat ovat usein hyvin kalliita. Kannattaakin etsiä tilapäiseen käyttöön näiden ammattimaisten ohjelmien kokeiluversioita. Suosituin videoeditointiohjelma on Adobe Premiere, josta on myös satavissa ilmainen versio. Äänenkäsittelyohjelmista eniten käytetty on Sound Forge, josta ei kuitenkaan ole ilmaisversiota. Edullisia ohjelmia äänen käsittelyyn löydät esimerkiksi Tucowsin sivuilta.

vinkki

Ohjelmia:
Videoeditointiohjelmia CNET:n hakemistossa (viitattu 2.10.2003).
Äänenkäsittelyohjelmia CNET:n hakemistossa (viitattu 2.10.2003).


Animaatiot

Myös animaatioiden tekoon on omia, siihen erikoistuneita ohjelmia. Monipuoliset kuvankäsittelyohjelmat saattavat myös sisältää animaatioiden tekoon tarkoitetun lisäohjelman (esim. Paint Shop Pron mukana tuleva Animation Shop). Ilmaisia animaattoreita voi lähteä etsimään esimerkiksi Tucowsin hakemistosta.

 
 
    Etusivu | Synopsis | Pedagoginen käsikirjoitus | Rakenne ja sisällöllinen käsikirjoitus
Tekninen käsikirjoitus | Toteutus | Testaus | Arviointi
Sivun
alkuun


© Chydenius-Instituutti